SPRAWOZDANIE POLMUN 2008

W dniach 10-12 kwietnia sześcioro uczniów Zespołu Szkół Nr 1 w Wałczu: Katarzyna Ciesińska, Adam Klimont, Karolina Lorek, Martyna Majer, Krzysztof Mikityszyn oraz Piotr Sacha pod opieką mgr Julity Klimont wzięło udział w konferencji POLMUN organizowanej przez II LO im. Marii Curie – Skłodowskiej w Gorzowie Wlkp.

POLMUN czyli Model ONZ to symulacja Zgromadzenia Ogólnego Organizacji Narodów Zjednoczonych. Delegaci reprezentują na konferencji poszczególne kraje członkowskie. Jest to konferencja międzynarodowa na którą przyjeżdża młodzież z różnych rejonów Polski i Europy.

Uczniowie naszej szkoły reprezentowali Wietnam i Kuwejt. Ideą konferencji jest, żeby uczestnicy poznawali reprezentowane kraje i wczuwali się w sytuację ich przedstawicieli, przy czym nie muszą się identyfikować ze stanowiskiem zajmowanym przez ten kraj na forum ONZ, co pozwala im bardziej obiektywnie podejść do pewnych problemów.

Model ONZ to symulacja prawdziwych obrad odbywająca się w języku angielskim. Uczniowie uczą się występować na forum, przemawiać w obcym języku, przedstawiać swoje racje i przekonywać do nich.

Obrady trwały trzy dni. Delegacje dyskutowały w trzech komisjach: Komisji Praw Człowieka, Komisji Ochrony Środowiska oraz Komisji do Spraw Społecznych i Ekonomicznych, na tematy: „Strategia ONZ w sprawie pomocy ofiarom nadużyć seksualnych”, „Pomoc krajom pozbawionym dostępu do morza”, „Zmniejszenie udziału człowieka w degradacji środowiska oraz promocja odnawialnych źródeł energii”.

Sesja zakończyła się posiedzeniem Zgromadzenia Ogólnego, podczas którego delegaci głosowali nad opracowanymi przez poszczególne komisje rezolucjami.
Wszyscy członkowie delegacji podkreślają, że konferencja POLMUN była dla nich niezwykle ważnym doświadczeniem i są bardzo wdzięczni dyrekcji Zespołu Szkół Nr 1 za umożliwienie im udziału w tym wydarzeniu.

Opracowała: Julita Klimont

Przeczytaj także:

spotkanie z higienistką

Cewa nerwowa

W ramach działań profilaktycznych w klasach pierwszych i drugich odbyło się spotkanie z higienistką na temat: „Wady cewy nerwowej”. Uczniowie zdobyli wiele

hydronarracje 2a1

Hydronarracje

Od 27.05 do 8.06 2021 roku, w ramach lekcji geografii, klasy II uczestniczyły w zajęciach – „Hydronarracje” – organizowanych przez Wałeckie Centrum Kultury. W dobie światowego kryzysu wodnego temat wystawy okazał się

informacja ZS nr 1

Rekrutacja – ważne informacje

Rekrutacja odbywa się elektronicznie. Pamiętaj, że po wypełnieniu wniosku w systemie elektronicznym Nabór, należy go zapisać. W tym momencie zostanie utworzone konto